En Tjeck resa

Det här är en reseberättelse som jag tidigare visat i Svenska Järnvägsklubbens webforum "Postvagnen".
Bilderna är från mars 2007 och texten från 2008.

Hem Bilder Resor


En Tjeck resa

Del 1 Del 2 Del 3 Del 4 Del 5 Del 6 Del 7 Del 8 Del 9


En Tjeck resa, del 5

black
Med denna rälsbuss tog vi oss vi från Veselí nad Lužnicí till Jindřichův Hradec där..

black
..man kan byta till smalspåriga (760 mm) JHMD, Jindřichův Hradecs lokaljärnvägar.

Länk till JHMD

black
Smalspårsstationen ligger på gatusidan stationshuset (vad är fram och bak på ett stationshus?) som skymtar bakom "hållplatskuren". Lok och en pass var lagom för 12.36 tåget..

black
..till Obrataň. JHMD består av två linjer, Jindřichův Hradec - Obrataň 46 km samt Jindřichův Hradec - Nová Bystřice 33km. Förutom persontrafiken förekommer också godstrafik med överföringsvagnar (eller egentligen rullbockar).

black
De båda smalspårslinjerna går på treskensspår i den elektrifierade linjen mot Jihlava en bit västerut innan först Obrataň linjen viker av norrut och sedan Nová Bystřice linjen söderut. Smalspårsloken har föresten mer el- än dieselljud, ungefär samma sjungande som Roslagsbanans rävar 😄.

black
Persontågen går normalt med T47 / 705.9 lok, dieselelektriska Škodabyggen från andra halvan av 50-talet. 30 ton, 250 kW och sth 50 km/h. Två lok har renoverats med ny motor och AC elutrustning. Det ena moderniserade loket drog vårt tåg och jag gissar att det andra var det välmålade blåa loket med det mötande tåget..

black
..i Lovetin. Konduktörerna utväxlar tåganmälan med tågledaren i Jindřichův Hradec vilket noteras i en "TAM bok" som ligger uppslagen på ett "skrivbord" i tjänstekupén, dvs. vagnens ena vestibul. Men vår konduktör åkte helst på loket...

black
Några minuters uppehåll i Nova Vecelnice med nyrenoverat stationshus. JHMD verkar överhuvudtaget hålla saker i bra skick.

black
Efter nästan en och en halv timmes resa kom vi så fram till Obrataň. En mycket trevlig resa, och relativt snabb och bekväm för att vara europeiskt smalspår (ja, jag vet att Schweiz ligger i Europa, men...).

black
Utbackning och rundgång på bangården.

black
Och tillbaks vid plattform redo för återfärd mot Jindřichův Hradec 45 minuter senare.

black
Planen var att äta lunch på järnvägsrestaurangen i Obrataň. Problemet var bara att det inte fanns någon. Inget annat i som var öppet en söndag heller i "samhället" som låg en bra bits promenad från stationen 🙁 .

black
Så det var ett hungrigt sällskap som fortsatte med det normalspåriga rälsbusståget mot Horní Cerekev...

Nästa del


En Tjeck resa

Del 1 Del 2 Del 3 Del 4 Del 5 Del 6 Del 7 Del 8 Del 9


Hem Bilder Resor Upp