SYDPOLEN

Det här är några bilder med text, i minimalt bearbetad version, som jag tidigare visat på Svenska Spårvägssällskapets webforum "Forum - Spårvägssällskapet.se".
Bilderna är från oktober 2004 och texterna är från vintern 2004 - 2005.

Hem Resor


SYDPOLEN 1, Krakow
På road trip
SYDPOLEN 2, Katowiceområdet
38:an i Bytom
SYDPOLEN 3, Czestochowa
Mer från Sydpolen


SYDPOLEN 1, Krakow

black
Krakow är en vacker stad i södra Polen..

black
..med ett stort spårvägsnät.

black
Dels finns vanliga polska PCC vagnar, men i ovanligt gott skick..

black
..moderna låggolvsvagnar (Bombardier)..

black
..begagnade fd. Wienvagnar, här en som inte hunnit målats om i Krakows blå vita färgsättning ännu..

black
..och begagnade fd. Nürnberg vagnar (byggda av MAN) från början av 60 talet. Krakow är Polens tredje största stad och var huvudstad fram till ungefär år 1600. Staden är stor universitetsstad och klarade sig oskadd igenom andra världskriget. Besök rekommenderas.

Från de mycket vackra historiska delarna av Krakow kan man ta spårvagnen till stadsdelen Nowa Huta = Nya Stålverket...

black
Och nog ligger det ett stålverk där alltid. På 80 talet byggdes det ut till ett av Europas största och ser till att området är ett av Polens fyra "ekologiska katastrofområden". Huvudentrén får många socialrealismpoäng..

Plas Centralny, torget i Nowa Huta (med en ständig ström av spårvagnar från alla håll) är också häftigt med boulevarder kantade av pampiga hus i Stalinarkitektur.

black
Ena ändhållplatsen på linje 22..

black
..ligger vid ena sidan av stålverksområdet.

black
Vagnarna är föredömligt skyltade.

black
Spårläget är bitvis braxigt, men man satsar på spårvägen och rustar upp spår, köper nya (och bättre begagnade) vagnar och bygger en ny "snabblinje". Spårläget hindrar inte att man kör spårvagn på polska = FORT. Skillnaden i effektivitet mot Stockholms stomibussar är nästan pinsam.

Linjekartor för Krakow

På road trip

black
På road trip med hyrbil.

black
Kring Krakow fanns en gång många slott.

black
Men merparten av dem brändes ned av svenskarna under 30 åriga kriget...

black
Balla ruiner, men bäst att inte låssas om var man kommer ifrån 😉.

black
Från slottsruinen ser man hur brunkols-smogen lägger sig i dalen när alla kommer hem jobbet och tänder i spisar och kaminer...


SYDPOLEN 2, Katowiceområdet

Från Krakow fortsätter vi till Katowiceområdet. Katowice är huvudort i "Syd Schlesiska industriområdet" (det är väl det officiella svenska namnet?). Området består liksom Ruhrområdet av ett antal mer eller mindre sammanväxta industristäder. Området låg tidigare delvis i Tyskland och delvis i Polen (kol och stålindustrin var naturligtvis strategisk och omtvistad). 1921 blev Katowice polskt, ockuperat av Tyskland 1938 och blev liksom större delen av Schlesien Polskt 1945. Mellan 1953 och 1956 hette Katowice "Stalinogród".

black
En stämningsbild från hotellfönstret.. Området blev utbombat under kriget och återuppbyggt med mycket betong...

Några dagar efter vårt besök spelade Ramstein på den runda stadion till höger, passande miljö... Mitt i rondellen pågår spårbyte, "huvudlinjen" Katowice-Bytom rustas upp ordentligt och nya låggolvsvagnar har köpts in.

black
Katowiceområdet har ett enormt spårvägsnät med många "inter urban" linjer delvis med enkelspår. Här längs linje 8 mellan Bytom och Brzeziny.

Tillägg 2022: Linje 8 som vi ser här lades ned 2006 och finns inte med på kartan nedan. Linjen bestod till största delen av ett enkelspår vid sidan av landsvägen och ganska nedkörd.

Linjekarta på Urbanrail.net

black
Linje 19 i Stroszek..

black
..i nätets nordvästra hörn.

black
Vagnarna är mestadels Konstal 105, PCC kopior byggda i Chorzow, fabriken har direkt spåranslutning till Katowicenätet. En ganska tråkig vagntyp men den passar bra i hög fart på dåligt spår...


38:an i Bytom

black
Trekvarts spårvagnsresa norrut från Katowice ligger Bytom, där det finns en kort linje som trafikeras med tvåaxliga vagnar (Bytom och Katowice är olika städer, men samma spårvägsnät).

Vagnen ser museal ut men körningen är allt annat än försiktig, full fart - full broms och stopp med skenbromsen - av och på - prata - full fart osv..

black
38:ans ändhållplats vid hörnet av torget i Bytom. De andra linjerna går på tvären vid det gula huset strax bakom vagnen och har hållplats runt hörnet. Fysiskt finns förbindelse genom en växel på torget till vänster.

black
38:an är helt enkelspårig utan mötesspår och trafikeras av en ensam vagn som pendlar fram och tillbaks. Det är sista linjen i Polen som trafikeras med N-vagnar som tidigare var mycket vanliga.

black
Vagnen kördes av en väluniformerad äldre herre med stort grått skägg som till sin "hjälp" hade två yngre diggare (i dörren) som åkte med fram och tillbaks och öppnade och stängde dörrar mm. Och längs vägen hälsas och småpratas med någon vid varje trafikljus eller hållplats, mycket idylliskt.

black
Andra ändhållplatsen. Linjen är helt enkelspårig och går mitt i gatan med ena rälen i ena körfältet och andra i motsatt körfält.


SYDPOLEN 3, Czestochowa

Förutom bilderna från Krakow och Katowice har jag några suddiga bilder från Czestochowa, en ganska tråkig stad några mil norr om Katowice där vi bodde sista natten på resan.

black
Czestochowa har ett par spårvagnslinjer men..

black
..större delen av stadstrafiken sker med bussar.

black
Som i alla riktiga städer finns ett stålverk 😉. Annars är stan mest känd för ett väldigt heligt katolskt kloster.

black
Vanlig polsk Konstal spårvagn i vanlig polsk röd-vit färg.

Det ska kanske sägas att de här bilderna är från förorterna och själva stan är lite vackrare, men Czestochowa är inte som Krakow...


Mer från Sydpolen

black
En ganska omfattande men långsam lokaltågstrafik finns det också i Katowiceområdet.

black
Här ett "gristryne" dvs. en EN57 motorvagn i Tarnowskie Góry.

black
Smalspåret Miasteczko - Tarnowskie Góry - Bytom - Siemianowice..

black
..lades ned 25/9 bara några veckor före vårt besök. Här ändstationen Miasteczko med den ersättande bussen(?) i bakgrunden.

black
I bergen söder om Krakow ligger vintersportorten Zakopane.

black
Högt upp i bergen...

black

black
I Zakopane finns det en bergbana. Helt klart den snabbaste bergbana jag åkt. Tyvärr ingen bild utifrån på de nya vagnarna.

black
Vi går förbi busstationen på väg till järnvägsstationen.

black
Lokaltåget vi återvände till Krakow med efter en natt i Zakopane. Inte alltför bekväma tåg för en längre resa...


Resor Hem Upp